Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO)

Zijinstromers, hybride leerkrachten, mbo’ers en vakleerkrachten

Zijinstromer

“Ik vind dat je als mbo-docent een belangrijke maatschappelijke bijdrage levert. Ik stuur studenten de goede kant op. Ik wil dat ze geloven dat ze echt wat kunnen en dat ze niet denken dat ze niet goed genoeg zijn.” Jeen, zij-instromer in het mbo.

Wil je na een aantal jaar in de beroepspraktijk de overstap maken naar het onderwijs? Spreekt het werken met jongeren jou aan en vind je het leuk om hen op weg te helpen naar een succesvolle toekomst? Vind je het interessant om een goede aansluiting te hebben met het werkveld? 

Kijk dan eens naar het mbo (of: beroepsonderwijs)! Het mbo biedt verrassend veel mogelijkheden om docent te worden in allerlei vakgebieden. Denk aan verpleegkunde, elektrotechniek, ICT,  verzorgende of kapper. Ook als je al een aantal jaar werkt als docent ben je natuurlijk van harte welkom. Het mbo zoekt regelmatig docenten voor vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. 

 

Vacatures

Vacatures binnen het mbo in Den Haag
Voor mogelijkheden en vacatures in de regio Den Haag: bekijk de website van ROC Mondriaan. Is er nu geen vacature die bij je past? Meld je aan voor een vacature alert. Je ontvangt dan automatisch de nieuwste vacatures in je mailbox.

ROC Mondriaan
Binnen ROC Mondriaan is veel ruimte voor innovatie en vernieuwing en continue aandacht voor het verbeteren en aantrekkelijker maken van onderwijs. Met 27 scholen en ruim 450 opleidingen is er altijd wel een school of een opleiding die bij je past.

Vereisten om les te geven
Om les te geven, heb je in ieder geval een mbo-of hbo-diploma nodig. Daarnaast heb je je lesbevoegdheid nodig: een zogenoemd pedagogisch didactisch getuigschrift (PDG). Word je aangenomen bij ROC Mondriaan? Dan kun je je PDG in werktijd halen. De scholingskosten worden ook betaald door ROC Mondriaan. Als je geen hbo- of wo- diploma hebt, krijg je een assessment om vast te stellen of je hbo werk- en denkniveau hebt. Dan kan je alsnog via Mondriaan je PDG halen.

WIL JE MEER WETEN?

Kies voor de meeste gestelde vragen of maak gebruik van het contactformulier.

ROC Mondriaan

Wil je meer weten ? Kijk dan op  de website van ROC Mondriaan.

MEEST GESTELDE VRAGEN

Heb je geen docentenopleiding afgerond? Dan kun je bij ROC Mondriaan starten als zij-instromer. Hiervoor heb je in ieder geval een hbo-diploma nodig. Heb je dat niet maar wel een mbo-diploma? Dan is het noodzakelijk dat je tenminste 3 jaar werkervaring hebt die aansluit bij de school waar je aan de slag wilt. Tijdens je sollicitatie doe je dan een assessment om aan te tonen dat je hbo werk- en denkniveau hebt.

Is er een vacature die bij jouw achtergrond aansluit en mag je starten? Dan krijg je de kans om direct les te geven en start je met de opleiding om je pedagogisch didactisch getuigschrift (PDG) te behalen. Deze opleiding duurt ongeveer twee jaar. ROC Mondriaan betaalt de opleiding en je volgt de lessen (deels) in werktijd.

Heb je geen hbo of mbo-diploma hebt maar wél werkervaring binnen het vakgebied waarin je les wilt geven? Dan is de rol van instructeur wellicht interessant voor je. Je geeft dan praktijklessen en / of je begeleidt studenten. Belangrijk is wel dat je bereid bent om een opleiding te volgen tot instructeur en dat je door middel van een assessment kunt aantonen dat je ten minste mbo werk- en denkniveau hebt.

Dat kan. Voorwaarde is wel dat we voldoende aansluiting zien in je cv. Dat betekent dat je in ieder geval hbo werk- en denkniveau moet hebben of een diploma op hbo-niveau. Heb je geen hbo-diploma maar wel een mbo-diploma? Dan is het noodzakelijk dat je tenminste 3 jaar werkervaring hebt die aansluit bij de school waar je aan de slag wilt. Tijdens je sollicitatie doe je een assessment waarmee we toetsen of je hbo werk- en denkniveau hebt.

Dat ligt aan je vragen en ook aan hoe groot de kans is dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen. Je kunt altijd bellen met de afdeling W&S van ROC Mondriaan. Zij helpen je graag verder.

Dat is per situatie verschillend en ligt aan je werkervaring en opleiding. Om als instructeur te starten heb je relevante werkervaring nodig binnen het vakgebied waarin je (praktijk)les wilt geven. Om docent te worden heb je tenminste hbo werk- en denkniveau nodig.

De opleiding om je PDG te behalen volg je deels onder werktijd en deels in je eigen tijd. ROC Mondriaan vergoedt de kosten. De opleiding duurt twee jaar en volg je meestal samen met Mondriaan collega’s. Dat kan in een van de Mondriaan scholen zijn of in Rotterdam. Daarnaast werk je al grotendeels zelfstandig en draai je je eigen lessen.

Ja, die zijn er. Je kunt naast de opleiding voor een PDG ook je onderwijsbevoegdheid halen op een hbo-instelling. Als je deze hebt behaald, heb je 2e graads bevoegdheid. Om hiermee te kunnen starten, is een havo/vwo/mbo-4 diploma nodig of een 21+ toets.

PDG levert geschiktheidsverklaring op en is geldig op de school waar die is afgegeven en niet bedoeld voor AVO (Nederlands, rekenen etc) vakken. Haal je je lesbevoegdheid? Dan heb je een 2e graad bevoegdheid en mag je lesgeven aan iedere mbo, vmbo, en de eerste 3 klassen van de havo en het vwo.

contactformulier

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO)?

Wil jij als zij-instromer het onderwijs in?