fbpx

Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO)

Zijinstromers, hybride leerkrachten, mbo’ers en vakleerkrachten

Zijinstromer

Wil je na een aantal jaar in de beroepspraktijk de overstap maken naar het onderwijs? Het mbo (of: beroepsonderwijs) biedt verrassend veel mogelijkheden om docent te worden in allerlei vakgebieden. Je brengt je vakkennis over aan jongeren en houdt contact met de ontwikkelingen je vakgebied.

Voor mogelijkheden en vacatures: bekijk de website van ROC Mondriaan. Regelmatig zijn er vacatures te vinden voor docenten op allerlei vakgebieden. Denk aan  zorg en welzijn, ICT techniek of horeca.  Maar ook voor algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en lessen burgerschap zijn er regelmatig vacatures.

Om les te geven, heb je behalve een HBO of WO diploma ook je lesbevoegdheid nodig: een zogenoemd pedagogisch didactisch getuigschrift (PDG).

Als je wordt aangenomen bij ROC Mondriaan kun je je PDG in werktijd halen. De scholingskosten worden ook betaald door ROC Mondriaan. Als je geen HBO of WO diploma hebt, krijg je een assessment om vast te stellen of je HBO niveau hebt. Dan kan je alsnog via Mondriaan je PDG halen.

Wil je meer weten?

Kies voor de meeste gestelde vragen of maak gebruik van het contactformulier.

ROC Mondriaan

Wil je meer weten ? Kijk dan op  de website van ROC Mondriaan.

Meest gestelde vragen

Ik wil graag aan de slag als docent op het mbo, maar ik heb een mbo opleiding gevolgd en geen lesbevoegdheid. Kan ik solliciteren bij ROC Mondriaan?

Dat kan. Van belang is wel dat je:

  • ruime werkervaring hebt (+3 jaar) en werkt op hbo werk- en denkniveau. Als je solliciteert bij ROC Mondriaan, wordt een assessment afgenomen, waar je mee aantoont dat je hbo werk- en denkniveau hebt.
  • bereid bent een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift te halen. Als je bij ROC Mondriaan wordt aangenomen kun je je PDG op kosten van Mondriaan behalen. Je wordt maximaal één dag in de week vrijgesteld van lesgeven, zodat je je PDG ook deels in werktijd kan halen.

Ik wil graag aan de slag als docent bij het mbo, maar ik heb geen lesbevoegdheid. Kan ik solliciteren bij ROC Mondriaan?

Ja. Veel mensen worden bij ROC Mondriaan aangenomen als zij-instromer. Dat wil zeggen dat ze wel beroepservaring hebben, maar nog niet bevoegd zijn om les te geven. Je kunt dus gewoon solliciteren. Zeker in de zorg, ICT en techniekopleidingen zijn veel vacatures.

Van belang is wel dat je:

  • een relevante afgeronde hbo/wo opleiding hebt
  • bereid bent om een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) te halen binnen twee jaar. Als je bij ROC Mondriaan wordt aangenomen, kun je de incompany PDG-opleiding volgen op kosten van Mondriaan behalen. Je wordt gedurende 1,5 jaar maximaal één dag in de week vrijgesteld van lesgeven, zodat je je PDG deels in werktijd kan halen.

Contactformulier

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO)?