VOORTGEZET ONDERWIJS (VO)

Scholieren en studenten

Algemene informatie

Leer jij anderen de wereld veranderen? Wil jij een échte influencer zijn? Als leerkracht in het voortgezet onderwijs inspireer, motiveer en enthousiasmeer jij dagelijks leerlingen voor hun toekomst.

Het onderwijs is dynamisch en constant in beweging. Veel scholen laten het oude systeem van klassikaal lesgeven los. Er wordt steeds meer in groepen gewerkt en vakoverstijgend. Je bent als leraar meer dan ooit een coach en begeleider.

Daarbij is geen enkele middelbare school hetzelfde. Er is altijd een Haagse school die bij jou past.

Vervolgopleiding

De volgende stap naar het vak van leraar is een lerarenopleiding. Die kun je volgen op verschillende hogescholen, bijvoorbeeld:

  1. Hogeschool Rotterdam
  2. Hogeschool Utrecht

Een overzicht van alle hogescholen waar je terecht kunt voor een lerarenopleiding, vind je hier.

Je kunt ook denken aan een lerarenopleiding die samenwerkt met scholen uit de Haagse regio: Opleidingsschool Haaglanden, of NOD Haaglanden

WIL JE MEER WETEN?

Kies voor de meeste gestelde vragen of maak gebruik van het contactformulier.

De Rode Loper

Wil je meer weten over het Haagse voortgezet onderwijs? En wat er wordt gedaan om leraren te werven en te behouden voor de Haagse vo-scholen? Kijk dan op  de website van De Rode Loper.

MEEST GESTELDE VRAGEN

Een goede start is deze zelftest voor scholieren. Zo kom je erachter of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar en welk type onderwijs het best bij jou aansluit.

Een lerarenopleiding volg je op een hogeschool. Je kiest een vak waarin je wilt lesgeven en daarvoor haal je je bevoegdheid. Een lerarenopleiding duurt in principe vier jaar. In het algemeen geldt dat je eerste jaar een propedeusejaar is. Je oriënteert je op de verschillende aspecten van je vak en op je toekomstige beroep als leraar. Ook ga je al snel aan de slag op een school, waarbij je niet alleen toekijkt, maar ook assisteert bij het onderwijs. De school waar je terechtkomt is dus – samen met de hogeschool – jouw opleider.

De hoofdfase begint in het tweede leerjaar. Je leert onderwijs te ontwikkelen en uit te voeren. Je leert de principes van directe instructie toepassen en bekwaamt je in activerende didactiek. Daarnaast loop je een aantal dagen per week stage. In het tweede en derde leerjaar voer je je werk op school steeds zelfstandiger uit. In het tweede jaar loop je een half jaar stage. In het derde leerjaar kies je voor de afstudeerrichting beroepsonderwijs (vmbo, mbo) of algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo, vwo). Daarnaast loop je een half jaar stage en werk je toe naar het lio-assessment (leraar in opleiding). Als je hiervoor slaagt, dan mag je in het vierde jaar zelfstandig lesgeven.

Je kunt ook kiezen voor een kopopleiding. Dat is een verkorte lerarenopleiding die je kunt volgen als je al een hbo- of wo-bachelorsdiploma hebt. Hiermee kun je binnen 1 jaar ook een onderwijsbevoegdheid halen.

Iedere lerarenopleiding legt zijn eigen accenten. Vergelijk de opleidingen dus goed. Een overzicht van de lerarenopleidingen vind je hier.

Om te kunnen beginnen aan een lerarenopleiding heb je een havo- of vwo-diploma nodig, of een diploma van een vierjarige mbo-opleiding. Je wordt dan toegelaten tot de tweedegraads lerarenopleiding.

Om in het voortgezet onderwijs les te mogen geven, heb je een bevoegdheid nodig: tweedegraads of eerstegraads. Je bevoegdheid bepaalt aan welke klassen je les mag geven. Welke bevoegdheid je hebt, hangt af van je opleiding.
Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan:

  • de eerste drie klassen van havo en vwo
  • alle klassen van het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs)
  • alle klassen van het praktijkonderwijs
  • alle klassen van het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie

Met een eerstegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan:

  • alle hiervoor genoemde klassen
  • de bovenbouw van havo en vwo

contactformulier

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen het voortgezet onderwijs?

Wil jij als zij-instromer het onderwijs in?