Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO)

Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO)

Scholieren en studenten

Zoek je een vervolgopleiding en wil je later aan de slag op het mbo (of: beroepsonderwijs)?

Zoek je een vervolgopleiding en wil je later aan de slag op het mbo (of: beroepsonderwijs)?

Om les te geven op het mbo heb je een tweedegraads lesbevoegdheid nodig. Die krijg je met onderstaande opleidingen:

  • Hbo-lerarenopleiding. Je kunt terecht bij lerarenopleidingen op diverse hoge scholen. Via je je lerarenopleiding kun je stage lopen bij het mbo.
  • Kopopleiding voor een hbo-bachelor. Na je hbo opleiding kun je voor een aantal vakken ook een kopopleiding volgen om je lesbevoegdheid te halen. De hbo-opleidingen beslissen voor welke opleidingen dat kan. Een overzicht van kopopleidingen vind je op Overheid.nl. De kopopleiding duurt 1 jaar.

Met een tweedegraads lesbevoegdheid kun je niet alleen les geven op het mbo. Je mag daarnaast óók lesgeven aan:

  • vmbo;
  • onderbouw havo;
  • onderbouw vwo.

WIL JE MEER WETEN?

Kies voor de meeste gestelde vragen of maak gebruik van het contactformulier.

ROC Mondriaan

Wil je meer weten ? Kijk dan op  de website van ROC Mondriaan.

MEEST GESTELDE VRAGEN

Het is verstandig om een goed beeld te krijgen van je vervolgopleiding. Ga in gesprek met je decaan, ga naar open dagen of neem contact op met je (mogelijke) vervolgopleiding.  Je kunt lerarenopleidingen volgen bij diverse hoge scholen in de regio.

Bij het mbo draag je bij aan de ontwikkeling van jonge mensen. Je bereidt ze voor op hun deelname aan de samenleving, ziet hun talenten en haalt eruit wat erin zit. Daar komt bij dat het mbo mogelijkheden biedt om in veel verschillende, meer beroepsgerelateerde vakken les te geven. Het mbo biedt veel mogelijkheden om in veel verschillende vakken les te geven. Ook sta je als docent in contact met het werkveld rondom de beroepsopleiding waar je lesgeeft.

Als je lerarenopleiding doet, kun je stage lopen bij het mbo om te ervaren hoe het is. Meer informatie over stage lopen bij ROC Mondriaan vind je op de opleidingsschool ROC Mondriaan.

Je hebt verschillende mogelijkheden. Bespreek het met je studieloopbaanbegeleider.

  1. Je kunt een instructeursopleiding volgen: een opleiding van ongeveer 1 jaar. Met die opleiding mag je onder verantwoordelijkheid van een docent als instructeur instructielessen geven op het mbo.
  2. Je kunt een opleiding doen voor associate degree: een opleiding van 2 jaar. Met die opleiding kun je aan de slag als instructeur op het mbo. Je kunt de opleiding voor een aantal vakgebieden volgen, o.a: techniek, gezondheidszorg & welzijn, omgangskunde en horeca & voeding Voordeel is dat je daarna gemakkelijker kunt doorgroeien naar een functie als docent. Daarvoor heb je dan nog een 2-jarige bachelorstudie nodig.
  3. Je kunt de lerarenopleiding doen op het hbo: een opleiding van 4 jaar. Na die opleiding kun je aan de slag als docent op een mbo.

Via de je lerarenopleiding kun je stage lopen op het mbo. Zo kun je ervaren hoe het is om les te geven op een mbo. Meer informatie over stage lopen bij ROC Mondriaan vind je op de opleidingsschool ROC Mondriaan.

contactformulier

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen het mbo?

Wil jij als zij-instromer het onderwijs in?