Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

Heb je vragen over het werken binnen het onderwijs?

Bekijk hier de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Stel dan direct een vraag aan onze influencers.

Vragen over het werken binnen het basisonderwijs

Ben je goed met kinderen en vind je het leuk om iemand iets te leren, dan is de kans groot dat jij geschikt bent voor het onderwijs. Maar om het zeker te weten adviseren we je om in elk geval een kijkje te nemen bij de open dag van de pabo’s. Ook kun je gebruik maken van snuffelstages, om eens te proeven aan hoe het is om leraar te zijn. Een echte influencer staat voor de Haagse klas.

Dit is erg afhankelijk van welke pabo je kiest en de route die je neemt.
De voltijd pabo duurt 4 jaar, maar er zijn ook mogelijkheden om sneller hier doorheen te gaan.
Kijk tijdens je oriëntatie goed naar wat de verschillen zijn bij de Haagse pabo’s en hoe jij het liefste werkt. Dat maakt het maken van een keuze een stuk makkelijker.

Ja, dat kan. Dit is wel afhankelijk van hoe snel je zelf door het programma gaat en heeft ook te maken voor welke Haagse pabo je kiest. Elke pabo biedt verschillende routes aan, hoe lang of hoe snel je over je opleiding doet, is dus afhankelijk van de pabo en hoe snel jijzelf door de lesstof heen komt.

Er zijn verschillende manieren om naar de pabo te gaan:

– Mbo4-diploma (aardrijkskunde+ geschiedenis+ natuur en techniek vereist) diploma mbo-niveau 2 of 3
– Havo alle profielen (aardrijkskunde+ geschiedenis+ natuur en techniek vereist)
– Vwo alle profielen
– Propedeuse hbo of wo

Er zijn verschillende instellingen die deze opleiding aanbieden. Deze opleiding duurt 24 maanden. Om toegelaten te worden tot de opleiding ‘Klassenassistent op niveau 4’ kun je een mbo-toelatingstoets doen of dien je in het bezit te zijn van een van de volgende diploma’s of bewijzen:

  • mbo-diploma niveau 2 of 3
  • vmbo-diploma (K, G, T)
  • lbo-/vbo-diploma met 3 vakken op b-niveau en 3 vakken op C-niveau waaronder Nederlands, mavo, mavo-vbo, havo, vwo
  • overgangsbewijs havo of vwo naar het 4e leerjaar

Vragen over het werken binnen het Voortgezet onderwijs

Een goede start is deze zelftest voor scholieren. Zo kom je erachter of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar en welk type onderwijs het best bij jou aansluit.

Een lerarenopleiding volg je op een hogeschool. Je kiest een vak waarin je wilt lesgeven en daarvoor haal je je bevoegdheid. Een lerarenopleiding duurt in principe vier jaar. In het algemeen geldt dat je eerste jaar een propedeusejaar is. Je oriënteert je op de verschillende aspecten van je vak en op je toekomstige beroep als leraar. Ook ga je al snel aan de slag op een school, waarbij je niet alleen toekijkt, maar ook assisteert bij het onderwijs. De school waar je terechtkomt is dus – samen met de hogeschool – jouw opleider.

De hoofdfase begint in het tweede leerjaar. Je leert onderwijs te ontwikkelen en uit te voeren. Je leert de principes van directe instructie toepassen en bekwaamt je in activerende didactiek. Daarnaast loop je een aantal dagen per week stage. In het tweede en derde leerjaar voer je je werk op school steeds zelfstandiger uit. In het tweede jaar loop je een half jaar stage. In het derde leerjaar kies je voor de afstudeerrichting beroepsonderwijs (vmbo, mbo) of algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo, vwo). Daarnaast loop je een half jaar stage en werk je toe naar het lio-assessment (leraar in opleiding). Als je hiervoor slaagt, dan mag je in het vierde jaar zelfstandig lesgeven.

Je kunt ook kiezen voor een kopopleiding. Dat is een verkorte lerarenopleiding die je kunt volgen als je al een hbo- of wo-bachelorsdiploma hebt. Hiermee kun je binnen 1 jaar ook een onderwijsbevoegdheid halen.

Iedere lerarenopleiding legt zijn eigen accenten. Vergelijk de opleidingen dus goed. Een overzicht van de lerarenopleidingen vind je hier.

Om te kunnen beginnen aan een lerarenopleiding heb je een havo- of vwo-diploma nodig, of een diploma van een vierjarige mbo-opleiding. Je wordt dan toegelaten tot de tweedegraads lerarenopleiding.

Om in het voortgezet onderwijs les te mogen geven, heb je een bevoegdheid nodig: tweedegraads of eerstegraads. Je bevoegdheid bepaalt aan welke klassen je les mag geven. Welke bevoegdheid je hebt, hangt af van je opleiding.
Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan:

  • de eerste drie klassen van havo en vwo
  • alle klassen van het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs)
  • alle klassen van het praktijkonderwijs
  • alle klassen van het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie

Met een eerstegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan:

  • alle hiervoor genoemde klassen
  • de bovenbouw van havo en vwo

Vragen over het werken binnen het MBO

Het is verstandig om een goed beeld te krijgen van je vervolgopleiding. Ga in gesprek met je decaan, ga naar open dagen of neem contact op met je (mogelijke) vervolgopleiding.  Je kunt lerarenopleidingen volgen bij diverse hoge scholen in de regio.

Kun je de volgende punten afvinken?

  • Ik spreek makkelijk voor een groep mensen
  • ik kan duidelijk informatie overbrengen
  • ik kan snel schakelen en improviseren?
  • ik ben geduldig

Zo ja, dan zou het lesgeven bij je kunnen passen.

Ga eens een open dag van de hbo lerarenopleidingen bezoeken of neem contact op met je mentor of decaan om je mogelijkheden te bespreken.

Opleidingsroute leraar:

VooropleidingOpleidingstrajectOpleidingsduur
Havo of vwoLerarenopleiding4 jaar
MavoHavo daarna lerarenopleiding6 jaar
MboLerarenopleiding4 jaar

Voor meer informatie over de lerarenopleiding kun je terecht bij de lerarenopleiding, zoals:

Je kunt ook als onderwijsassistent of instructeur aan het werk op het mbo. De mogelijkheden kun je bespreken met je mentor of decaan.

Opleidingsroute Instructeur:

VooropleidingOpleidingstrajectOpleidingsduur
mbo niveau 3-4 met relevante werkveldInstructeur mbo Instructeur MBO | ROC Mondriaan1 jaar

Opleidingsroute Onderwijsassistent:

VooropleidingOpleidingstrajectOpleidingsduur
Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerwegOnderwijsassistent mbo Onderwijsassistent | ROC Mondriaan3 jaar
Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwoOnderwijsassistent mbo Onderwijsassistent | ROC Mondriaan3 jaar
Mbo-diploma, niveau 2 of niveau 3Onderwijsassistent mbo Onderwijsassistent | ROC Mondriaan3 jaar

 

Via het stagebureau van de lerarenopleiding kun je stagelopen binnen het mbo-onderwijs.
Zo kun je ervaren hoe het is om les te geven op een mbo.

Wil jij als zij-instromer het onderwijs in?