Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

Heb je vragen over het werken binnen het onderwijs?

Bekijk hier de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Stel dan direct een vraag aan onze influencers.

Vragen over het werken binnen het basisonderwijs

Ben je goed met kinderen en vind je het leuk om iemand iets te leren, dan is de kans groot dat jij geschikt bent voor het onderwijs. Maar om het zeker te weten adviseren we je om in elk geval een kijkje te nemen bij de open dag van de pabo’s. Ook kun je gebruik maken van snuffelstages, om eens te proeven aan hoe het is om leraar te zijn. Een echte influencer staat voor de Haagse klas.

Dit is erg afhankelijk van welke pabo je kiest en de route die je neemt.
De voltijd pabo duurt 4 jaar, maar er zijn ook mogelijkheden om sneller hier doorheen te gaan.
Kijk tijdens je oriëntatie goed naar wat de verschillen zijn bij de Haagse pabo’s en hoe jij het liefste werkt. Dat maakt het maken van een keuze een stuk makkelijker.

Ja, dat kan. Dit is wel afhankelijk van hoe snel je zelf door het programma gaat en heeft ook te maken voor welke Haagse pabo je kiest. Elke pabo biedt verschillende routes aan, hoe lang of hoe snel je over je opleiding doet, is dus afhankelijk van de pabo en hoe snel jijzelf door de lesstof heen komt.

Er zijn verschillende manieren om naar de pabo te gaan:

– Mbo4-diploma (aardrijkskunde+ geschiedenis+ natuur en techniek vereist) diploma mbo-niveau 2 of 3
– Havo alle profielen (aardrijkskunde+ geschiedenis+ natuur en techniek vereist)
– Vwo alle profielen
– Propedeuse hbo of wo

Er zijn verschillende instellingen die deze opleiding aanbieden. Deze opleiding duurt 24 maanden. Om toegelaten te worden tot de opleiding ‘Klassenassistent op niveau 4’ kun je een mbo-toelatingstoets doen of dien je in het bezit te zijn van een van de volgende diploma’s of bewijzen:

 • mbo-diploma niveau 2 of 3
 • vmbo-diploma (K, G, T)
 • lbo-/vbo-diploma met 3 vakken op b-niveau en 3 vakken op C-niveau waaronder Nederlands, mavo, mavo-vbo, havo, vwo
 • overgangsbewijs havo of vwo naar het 4e leerjaar

Vragen over het werken binnen het Voortgezet onderwijs

Een goede start is deze zelftest voor scholieren. Zo kom je erachter of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar en welk type onderwijs het best bij jou aansluit.

Een lerarenopleiding volg je op een hogeschool. Je kiest een vak waarin je wilt lesgeven en daarvoor haal je je bevoegdheid. Een lerarenopleiding duurt in principe vier jaar. In het algemeen geldt dat je eerste jaar een propedeusejaar is. Je oriënteert je op de verschillende aspecten van je vak en op je toekomstige beroep als leraar. Ook ga je al snel aan de slag op een school, waarbij je niet alleen toekijkt, maar ook assisteert bij het onderwijs. De school waar je terechtkomt is dus – samen met de hogeschool – jouw opleider.

De hoofdfase begint in het tweede leerjaar. Je leert onderwijs te ontwikkelen en uit te voeren. Je leert de principes van directe instructie toepassen en bekwaamt je in activerende didactiek. Daarnaast loop je een aantal dagen per week stage. In het tweede en derde leerjaar voer je je werk op school steeds zelfstandiger uit. In het tweede jaar loop je een half jaar stage. In het derde leerjaar kies je voor de afstudeerrichting beroepsonderwijs (vmbo, mbo) of algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo, vwo). Daarnaast loop je een half jaar stage en werk je toe naar het lio-assessment (leraar in opleiding). Als je hiervoor slaagt, dan mag je in het vierde jaar zelfstandig lesgeven.

Je kunt ook kiezen voor een kopopleiding. Dat is een verkorte lerarenopleiding die je kunt volgen als je al een hbo- of wo-bachelorsdiploma hebt. Hiermee kun je binnen 1 jaar ook een onderwijsbevoegdheid halen.

Iedere lerarenopleiding legt zijn eigen accenten. Vergelijk de opleidingen dus goed. Een overzicht van de lerarenopleidingen vind je hier.

Om te kunnen beginnen aan een lerarenopleiding heb je een havo- of vwo-diploma nodig, of een diploma van een vierjarige mbo-opleiding. Je wordt dan toegelaten tot de tweedegraads lerarenopleiding.

Om in het voortgezet onderwijs les te mogen geven, heb je een bevoegdheid nodig: tweedegraads of eerstegraads. Je bevoegdheid bepaalt aan welke klassen je les mag geven. Welke bevoegdheid je hebt, hangt af van je opleiding.
Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan:

 • de eerste drie klassen van havo en vwo
 • alle klassen van het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs)
 • alle klassen van het praktijkonderwijs
 • alle klassen van het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie

Met een eerstegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan:

 • alle hiervoor genoemde klassen
 • de bovenbouw van havo en vwo

Vragen over het werken binnen het MBO

Het is verstandig om een goed beeld te krijgen van je vervolgopleiding. Ga in gesprek met je decaan, ga naar open dagen of neem contact op met je (mogelijke) vervolgopleiding.  Je kunt lerarenopleidingen volgen bij diverse hoge scholen in de regio.

Bij het mbo draag je bij aan de ontwikkeling van jonge mensen. Je bereidt ze voor op hun deelname aan de samenleving, ziet hun talenten en haalt eruit wat erin zit. Daar komt bij dat het mbo mogelijkheden biedt om in veel verschillende, meer beroepsgerelateerde vakken les te geven. Het mbo biedt veel mogelijkheden om in veel verschillende vakken les te geven. Ook sta je als docent in contact met het werkveld rondom de beroepsopleiding waar je lesgeeft.

Als je lerarenopleiding doet, kun je stage lopen bij het mbo om te ervaren hoe het is. Meer informatie over stage lopen bij ROC Mondriaan vind je op de opleidingsschool ROC Mondriaan.

Je hebt verschillende mogelijkheden. Bespreek het met je studieloopbaanbegeleider.

 1. Je kunt een instructeursopleiding volgen: een opleiding van ongeveer 1 jaar. Met die opleiding mag je onder verantwoordelijkheid van een docent als instructeur instructielessen geven op het mbo.
 2. Je kunt een opleiding doen voor associate degree: een opleiding van 2 jaar. Met die opleiding kun je aan de slag als instructeur op het mbo. Je kunt de opleiding voor een aantal vakgebieden volgen, o.a: techniek, gezondheidszorg & welzijn, omgangskunde en horeca & voeding Voordeel is dat je daarna gemakkelijker kunt doorgroeien naar een functie als docent. Daarvoor heb je dan nog een 2-jarige bachelorstudie nodig.
 3. Je kunt de lerarenopleiding doen op het hbo: een opleiding van 4 jaar. Na die opleiding kun je aan de slag als docent op een mbo.

Via de lerarenopleiding kun je stage lopen op het mbo. Zo kun je ervaren hoe het is om les te geven op een mbo. Meer informatie over stage lopen bij ROC Mondriaan vind je op de opleidingsschool ROC Mondriaan.

Wil jij als zij-instromer het onderwijs in?